Cercar en aquest blog

dilluns, 27 de juny del 2016

"Quan no érem ni onze", de Josep Bobé

De tots és sabut que actualment el FC Barcelona és un dels millors equips de futbol del món. Sembla paradoxal, doncs, que no sapiguem gaires coses del seu origen, tret que Gamper en va ser el fundador. És veritat que en un principi tots els seus jugadors eren estrangers? Qui era Walter Wild? I Gamper? Per què es van escollir els colors blaugranes? Totes aquestes respostes i moltes més les trobareu al llibre de Josep Bobe, Quan no érem ni onze

Títol: Quan no érem ni onze
Autor: Josep Bobé
Pàgines: 270
Preu: 18 €


 A l’octubre de 2013 estava dinant amb Frederic Porta en un restaurant de l’Eixample barceloní, a prop del barri de Sant Antoni. Al cafè, a la terrassa del restaurant i entre el fum de les cigarretes, tot fullejant el llibre de Maluquer de 1949, vaig adonar-me de la manca d'informació que hi ha sobre la fundació del Futbol Club Barcelona. En els grans llibres sobre la història del club, aquest fet acostuma a merèixer poques pàgines i, moltes vegades, la informació que en ells s'hi dóna està poc contrastada. Cert és que les dades de què disposem són més aviat minses però, tot i així, mereixen un estudi profund pel fet del qual tractem: ni més ni menys, la fundació del club. En molts dels casos s'ha agafat una versió determinada i és, mai millor dit, la que ha fet història.

  A partir d’aquí va començar un procés de cerca d' informació sobre el que va passar en aquells mesos i en els anys anteriors, quan el foot-ball va arribar a la nostra ciutat. Consultes a hemeroteques i arxius diferents per intentar saber com s’havia anat forjant el club, quins homes van fer possible que avui dia tinguem un club anomenat Futbol Club Barcelona, amb tots els seus defectes i virtuts. És segur que la voluntat d'integració del Barça forma part d’un dels més importants actius del club i això és una de les grans sorpreses que dóna conèixer com es va fundar. Lluny de ser aquella societat formada per estrangers, que tants cops ens han volgut vendre, el Futbol Club Barcelona, en els seus orígens, es conformà com a mostra absoluta d'integració. S’ha de situar i tenir en compte el context històric del moment, just al final del segle xix, a la Barcelona de les oportunitats i a la vegada en una ciutat convulsa.

Josep Bobé, l'autor.

   El Futbol Club Barcelona ha tingut grans, immensos jugadors que han escrit, al llarg de la història, les millors pàgines del món del futbol. Però, entre tots, hauríem de recuperar la memòria d’aquells pioners, procedents d’arreu, que van posar la primera pedra del que avui en dia som. I aquí va el meu petit homenatge cap a ells, des del que va jugar tan sols un partit fins a Gamper, l’únic, avui en dia, que està recordat al Camp Nou.

   La història del club és la història, pròpia i personal, que han viscut els centenars de milers de socis i simpatitzants que el Futbol Club Barcelona ha tingut al llarg de la seva vida. I som nosaltres, hem de ser nosaltres, els qui l’hem de transmetre a les properes generacions. 

Josep Bobé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada