Cercar en aquest blog

dilluns, 23 de maig del 2016

Marta Sanz ressenya L'home de la campana

Marta Sanz-Solé va ser presidenta de la Societat Europea de Matemàtiques de 2011 a 2014 i actualment és membre del Comitè Abel, només integrat per cinc persones i jurat que atorga cada any el Premi Abel, la més alta distinció mundial en el camp de les matemàtiques, equivalent al Nobel. Us compartim la ressenya que ha fet de L'home de la campana, de Joan Girbau. 
Títol: L'home de la campana
Autor: Joan Girbau
Pàgines: 356
Preu: 23 €

Amb aquesta seva primera novel·la, Joan Girbau ha dut a terme una tasca enormement difícil: donar a conèixer als lectors en llengua catalana la persona, l’obra, i la seva creació, d’un dels científics més grans de tots els temps, el matemàtic alemany Carl Friedrich Gauss.


El llibre no es presenta prioritàriament com una aportació a la història de la ciència en l’excepcional període entre els segles XVIII i XIX, ni tampoc com un llibre de divulgació de les matemàtiques. Tanmateix, l’encertada forma de biografia novel·lada, però rigorosa, del personatge, ens proporciona molta informació sobre com i en quin escenari es van gestar els avenços meravellosos de Gauss en aritmètica, en geometria, sobre el seu contingut, i el seu paper fonamental en astronomia i electromagnetisme.

Marta Sanz
A la novel·la, s’hi poden trobar dos plans d’argument que es van entrellaçant de manera magistral i que li donen un caràcter original i atractiu.

Per una banda, la concepció, la concreció i realització progressiva de l’obra monumental del personatge, amb una descripció entenedora de les aportacions que més impacte i influència han tingut en el desenvolupament posterior de la ciència. Tot això en el quadre acadèmic i social d’una etapa històrica complexa i convulsa.

D’altra banda, l’anàlisi del procés de la creació científica, de la psicologia de les ments privilegiades que exerceixen amb èxit aquesta activitat, de la dualitat del personatge en l’àmbit familiar i l’acadèmic. Així, hi trobem l’expressió dels dubtes, desitjos i carències d’un adolescent superdotat, la lluita i els conflictes per trobar un equilibri acceptable entre la vida personal i la professional, les dificultats en la gestió de les emocions, la disparitat entre les seves gran habilitats mentals i les tasques senzilles de la vida diària.

L’autor fa un relat fluid utilitzant un llenguatge ric amb ironies, ple de realisme, aparentment senzill, però sàviament triat i estructurat. La descripció acurada de l’època històrica de la vida del personatge i l’escenografia gairebé figurativa de la quotidianitat acompanyen les diverses parts del llibre.

La novel·la L’home de la campana ofereix una magnífica i equilibrada combinació d’elements històrics, científics, socials i psicològics sobre un personatge cabdal per entendre la ciència del segle XXI. El seu autor, un matemàtic prestigiós i savi polièdric, ens regala una obra excel·lent, entretinguda i atractiva, adreçada a lectors de qualsevol lloc del món, amb l’única condició que sentin curiositat per la ciència.

Marta Sanz-Solé
  Matemàtica
Universitat de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada