Cercar en aquest blog

dilluns, 1 de febrer del 2016

Glòria Berbel presenta "On Vas, Irina?"

El passat 22 de gener va tenir lloc, a Santa Maria de Paulatordera, la conferència Energia nuclear, deu motius per dir no. En la presentació hi van participar Rosa Maria Pascual, autora d'On vas, Irina?, i Ramon Gasch, escriptor i enginyer industrial. A més, com a presentadora hi va prendre part Glòria Berbel, llicenciada en Periodisme i tècnica de Recursos Humans a l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, és també escriptora i ferma activista del Grup d’Escriptors del Montseny (GEM). Amb aquesta entrada, volem compartir amb vosaltres la presentació que va fer Berbel sobre Rosa Maria Pascual i la seva obra.


Títol: On vas, Irina?
Autora: Rosa Maria Pascual
Pàgines: 360
Preu: 20€



Us explicaré una mica qui és la Rosa Maria Pascual i Sellent. La Rosa Maria viu a Cardedeu des de fa més de 40 anys i ha treballat durant 30 anys com a mestra. A part d'això, ha gravat llibres per a cecs, ha escenificat contes i relats i, a més, es fa càrrec de tallers literaris, tant d'escriptura creativa com de lectura.

Ha fet llibres pedagògics que s'han publicat per aprendre tot jugant i, a més, ha estat premiada diverses vegades amb la seva obra narrativa:
  • Tardor roja, un mar de boires va guanyar el premi Jalpí i Julià de prosa poètica.
  • La meva mare, la meva mestra” va ser finalista del premi de memòria històrica Romà Planas i Miró 
  • I justament la novel·la que presentem avui, On vas Irina?, va ser finalista del premi Gregal de Novel·la Històrica 2013.

Quan jo veig per primera vegada la Rosa Maria, fixeu-vos si és curiós, és quan ella va fer la presentació de la novel·la d'Alfons Cama, Un pessic a l’ànima, a  Cardedeu. I ella em va conèixer quan jo vaig fer la presentació del mateix llibre aquí. Em va cridar l’atenció la seva espontaneïtat, la seva manera de dirigir-se a l’auditori, la seva naturalitat a l’hora de parlar en públic, vaig pensar que era una crack. Llavors encara no sabia qui era ella, no sabia que escrivia i no l'havia vista pel GEM.
Després, quan l'he coneguda, he entès moltes coses...

La Rosa Maria posa passió a tot el que fa, ja siguin llibres, ja siguin les presentacions dels actes, ja sigui, fins i tot, la redacció d'un mail adreçat a tots els companys del Grup... I les coses, quan es fan des del cor i amb alegria i amb ganes surten bé per nassos...


Imatge de l'acte. D'esquerra a dreta: Rosa Maria Pascual, Ramon Gasch i Glòria Berbel.


Per això, quan m'havia proposat primer parlar-vos de qui és la Rosa Maria he pensat que no calia, que parlar de la novel·la On vas Irina? es parlar d’ella, de l’autora, perquè en les seves pàgines hi està reflectida la seva humanitat, la seva generositat, la seva cultura. La seva intel·ligència, la seva sensibilitat, la seva tendresa, la seva rigorositat. Fins i tot està reflectit el seu nervi, la seva manera de ser inquieta. També la seva elegància, la seva delicadesa, la seva força i la seva empenta.

Tot això és el que a mi em transmet aquesta dona a qui conec poc però que és com si conegués de tota la vida. La Rosa Maria és una d'aquelles persones que té màgia i que agraeixes que un bon dia s'hagi creuat en el teu camí. Té una personalitat que t'atrapa, com la seva novel·la...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada